Wachttijden in ziekenhuizen lopen op


De gemiddelde wachttijd bij ziekenhuizen is in het afgelopen jaar opnieuw vorig jaar fors gestegen. Ook zijn de verschillen in gemiddelde wachttijd tussen de ziekenhuizen per regio steeds groter.

Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau MediQuest, dat de wachttijden bij ziekenhuizen inventariseerde.

In 2014 lag de gemiddelde wachttijd op 2,9 weken. In 2015 groeide dit naar gemiddeld 3,1 weken en vorig jaar nam de gemiddelde wachttijd nog veel sneller toe, tot 3,5 weken.

De wachttijd is afhankelijk van de concurrentie, specialisatie van ziekenhuizen en de capaciteit die men beschikbaar heeft. Specialismen als maag-darm-leverziekten, oogheelkunde, pijnbestrijding en allergologie groeien sterk en kennen langere wachttijden. Voor oncologische behandelingen kunnen patiënten vaak wel snel terecht.

De verwachting is dat in 2017 de gemiddelde wachttijd verder zal toenemen. De meeste zorg in Nederland wordt via budgetten verdeeld. In het ziekenhuiswezen is voor 2017 nog een maximale groei van 1 procent, exclusief inflatie, afgesproken. Wanneer dit budget wordt overschreden dan kunnen ziekenhuizen een naheffing verwachten. Behandelingen aan het einde van het jaar dreigen hiermee verder te worden vertraagd.