AC/DC omvorming en Power Quality

AC/DC omvorming en Power Quality Door: FHI federatie van technologiebranches

AC/DC omvormers met hoge schakelfrequenties zijn tegenwoordig in bijna elk elektronisch apparaat terug te vinden. Deze omvormers zijn zeer efficiënt, maar kunnen ook zogenaamde supraharmonische stromen (tussen de 2kHz en 150kHz) uitstoten op het net. ElaadNL, het kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur en Smart Charging, doet onderzoek naar de invloeden van het laden van elektrische voertuigen op het net en het netbeheer. Thijs van Wijk van ElaadNL gaat in zijn presentatie op Energy Storage in op het uitgevoerde onderzoek naar de invloed van de AC/DC omvorming tijdens het laden op de power Quality en vice versa.

Power Quality is een belangrijk onderdeel van het laadproces. Een slechte power quality leidt namelijk tot meer opwarming van netassets en daarmee meer netverlies en een vermindering van transportcapaciteit. Ook kunnen problemen ontstaan met andere elektronische apparaten en kunnen deze zelfs defect raken. Met name supraharmonische verstoringen kunnen deze problemen veroorzaken mede doordat er (nog) geen toelatingseisen of normen zijn op dit gebied. 

De invloed van deze supraharmonischen op het net en aangesloten apparaten en de stappen naar normontwikkeling komen ruimschoots aan bod in deze lezing.

U kunt zich hier aanmelden voor een gratis bezoek aan Energy Storage 2020.