Afzetprijzen industrie stijgen met 4 procent in mei

Afzetprijzen industrie stijgen met 4 procent in mei Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De Nederlandse industrie zag de afzetprijzen in de maand mei met 3,7 procent stijgen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. De prijzen van producten stegen in april nog met 1 procent.

Dat meldt het CBS. De prijsstijgingen zijn vooral veroorzaakt door de prijsstijging van olie. In mei 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 65 euro, ruim 40 procent meer dan een jaar eerder.

Ook de prijzen van de auto-, de metaalproducten-, de kunststof- en rubberindustrie en van de machine-industrie lagen hoger dan in mei 2017. De elektrotechnische en voedingsmiddelenindustrie kende in mei echter prijzen die lager waren dan een jaar eerder. Dat gold ook voor de gemiddelde prijzen van de bedrijfstak reparatie en installatie van machines.

Producentenvertrouwen daalt

In juni 2018 zijn de producenten in de industrie minder positief dan een maand geleden. Het geïndexeerde vertrouwen ging van 9,8 in mei naar 7,7 in juni. Producenten waren vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid.

Ondanks het gedaalde vertrouwen is de productie in de industrie in april 5 procent hoger dan in april 2017. Al meer dan tweeënhalf jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.