Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) werken aan een wetswijziging om de betaaltermijn van grote bedrijven aan het mkb te halveren. In plaats van een termijn van zestig dagen moet deze naar dertig dagen. MKB-Nederland reageert verheugd op de plannen.

Uit een evaluatie van de Rijksoverheid blijkt dat betalingen steeds minder snel plaatsvinden. In Q1 2019 bedroeg de betaaltermijn gemiddeld nog 41 dagen, in Q2 2019 was dit opgelopen naar 41,4 dagen. Keijzer zegt daarover: “Uit deze evaluatie blijkt dat rekeningen steeds later betaald worden in plaats van eerder en dat is onwenselijk. Veel zzp’ers en mkb’ers komen in de knel als ze lang op hun geld moeten wachten. Dat kan al problemen opleveren als het goed gaat met de economie, laat staan in de moeilijke economische periode die nu door het coronavirus is ontstaan.”

Naast de toegenomen betaaltermijn liet de evaluatie ook zien dat er onder mkb-ondernemers ook de behoefte bestaat om onafhankelijk toezicht in te stellen op naleving van de betaaltermijn. De staatssecretaris heeft voorgesteld om de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een jaar lang meldingen over het niet naleven van de betaaltermijn te registreren. Op basis van deze cijfers wil de regering bekijken of onafhankelijk toezicht nodig is.

MKB-Nederland is blij met de wetswijziging. Voorzitter Jacco Vonhof zegt: “’Dit is goed voor de liquiditeitspositie van kleinere ondernemers én komt tegemoet aan hun doorgaans zwakkere onderhandelingspositie.”

De werkgeversorganisatie pleit al langer voor een kortere betaaltermijn, omdat met name in crisistijd grote ondernemingen misbruik maken van hun positie. Vonhof: “Daar moeten we voor eens en altijd van af. Het is niet fair om dat je kleinere leveranciers aan te doen en al helemaal niet in een crisis zoals de huidige, waarin het mkb keihard liquiditeit nodig heeft om overeind te blijven.”

 

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)