CHRONECT Workstation MCPD - kies je methode - kies je GCMS platform

CHRONECT Workstation MCPD - kies je methode - kies je GCMS platform Door: Axel Semrau GmbH & Co. KG

3-Monochloorpropaan-1,2-diol (3-MCPD), 2-monochloorpropaan-1,3-diol (2-MCPD) en glycidol zijn bekend als verontreinigingen in levensmiddelen als gevolg van de productie. MCPD-vetzuren kunnen tijdens het raffinageproces van oliën en vetten bij hoge temperatuur in aanwezigheid van zouten die chloride houdende zouten bevatten, voorkomen. Veredeling is echter een essentieel chemisch en fysisch proces. Alleen door dit soort behandeling met ongewenste geur- en smaakstoffen bij hoge temperaturen en met eventuele sporen van giftige stoffen zoals pesticiden, zware metalen of mycotoxinen worden deze verwijderd. De analyse van deze verontreinigingen wordt steeds belangrijker vanwege hun carcinogeniteit. 

In maart 2016 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) een verlaagde waarde voor de toelaatbare dagelijkse opname van 0,8 μg/kg lichaamsgewicht voor 3-MCPD vastgesteld. Er zijn tal van methoden voor de bepaling van MCPD-esters.  Ze kunnen in twee groepen worden verdeeld:  

de directe bepaling met behulp van LC-MS/MS of de indirecte analyses door GC-MS. De directe analyse is meer tijdrovend omdat elke ester moet worden bepaald door LC/MS. De indirecte methode wordt vaker gebruikt voor routinetoepassingen. 

Toch is handmatige bepaling gekoppeld aan een hoge tijdsbesteding. Als oplossing heeft Axel Semrau gekozen om de beproefde DGF-methode (AOCS Cd29c-13) als basis voor een automatiseringsaanpak en deze geoptimaliseerd voor routine-analyses: DGF Fast & Clean. De toepassing is geschikt voor de bepaling van 3-MCPD, 2-MCPD en glycidolgehaltes. Daarbij worden de analyten die gebonden zijn aan vetzuuresters eerst omgezet in hun vrije vorm. Het vrijkomen van vetzuuresters wordt gerealiseerd door transesterificatie.  MCPD wordt beschikbaar als vrije alcohol. In verdere stappen wordt vrije MCPD geëxtraheerd en vervolgens gederivatiseerd. Vervolgens wordt een reinigingsstap en meting via GC-MS/MS uitgevoerd. Deze toepassing is in 2017 geïntroduceerd en is inmiddels wereldwijd geïnstalleerd en 24/7 operationeel. Van monster tot rapport binnen 45 minuten. 

Omdat Axel Semrau haar klanten wil laten kiezen welke monstervoorbereidingsmethode ze willen gebruiken, heeft het bedrijf ook de zogenaamde "Unilever" (AOCS Cd29a-13) en " 3in1 of Kuhlmann" (AOCS Cd29b-13) methode geautomatiseerd. Ja, Axel Semrau is in staat om de vriesstap te integreren in de Kuhlmann 3in1 monstervoorbereidingsproces. Niet dat Axel Semrau het opwerken van het monsterboorbereiding kan versnellen, maar ze kan de de opwerkingsstappen wel volledig automatiseren.  

De laatste ontwikkeling is dat Axel Semrau deelneemt aan de validatie van een nieuwe MCPD monstervoorbereidingsmethode: de zogenaamde Zwagerman-methode. Na de introductie van deze methode tijdens de laatste ISO-bijeenkomst is deze methode geaccepteerd om een 4e officiële methode te worden. Door deze methode te valideren op 3 GC-MS platforms van verschillende leveranciers onderstreept Axel Semrau haar onafhankelijkheid.