Commissioning, de enabler om het gebouw optimaal te laten functioneren

Commissioning, de enabler om het gebouw optimaal te laten functioneren Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De Dutch Building Commissioning Association (DBCxA) is sinds 2013 een erkende non-profit instantie. De DBCxA heeft de structuur van een platform en is een naar “buiten” gerichte organisatie die de acceptatie en toepassing van commissioning als efficiënte methode voor prestatieborging van gebouwen en woningen in Nederland bevordert. De DBCA is een samenwerking van organisaties die zich hebben verenigd met als missie dat commissioning in Nederland geaccepteerd wordt als een efficiënte methode voor prestatieborging.

Vooraanstaande organisaties als,  DGBC, FEDEC, FHI Gebouw Automatisering, FME, ISSO, NVBV, NVDO, SBR, TVVL, VCCN en VERAC hebben het initiatief genomen voor de DBCxA en tonen als stakeholders commitment in het bevorderen van commissioning in Nederland. Door de kwaliteit van bouwprocessen, gebouwen en installaties beter te borgen draagt het platform bij aan een gezonder werkklimaat, betere arbeidsprestatie, betere energieprestatie en kostenbesparing door beperking van faalkosten. Hiermee wordt ook een bijdrage geleverd aan de transitie naar een duurzame samenleving.

De vraag naar commissioning diensten neemt in Nederland toe omdat steeds hogere eisen gesteld worden aan de duurzaamheid van gebouwen. In methoden voor de beoordeling van duurzaamheid van een gebouw zoals BREEAM en LEED is commissioning inmiddels een verplicht onderdeel. Waar vind je deze commissioners en hoe wordt de kwaliteit van de commissioners geborgd? Het opzetten van onafhankelijke  certificering, registratie en permanente educatie is noodzakelijk om de kwaliteit van de commissioners te borgen. Daarnaast zet de DBCA in op meer awareness rondom de redenen waarom commissioning nodig is, denk hierbij aan de kapitaalvernietiging bij de energieverspilling van utiliteitsgebouwen of bij de fouten die gemaakt worden tijdens de bouwfase.

Bert Elkhuizen, bestuurslid in de Dutch Building Commissioning Association geeft in zijn presentatie tijdens de conferentie Bits, Bricks & Behaviour o.a. een weergave  van de vorderingen en speerpunten van de DBCA.

Meld u nu aan als bezoeker van de conferentie Bits, Bricks & Behaviour en laat u voorlichten over de noodzaak van commissioning, de acceptatie in andere landen en een uitleg over wat commissioning is.  Aanmelden kan via deze link.

De conferentie vindt tegelijk plaats met het evenement Smart Homes & Intelligent Buildings. Bezoekers hebben toegang tot beide programma’s en de gemeenschappelijke informatiemarkt.