De invloed van LED op onze biologische klok

De invloed van LED op onze biologische klok Door: FHI

LED-verlichting bevat blauw in het kleurspectrum. En dat kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Via smartphones, tv, computer, of energiezuinige LED-lampen in huis is de hoeveelheid 'blauw licht' in de afgelopen jaren flink gestegen. Mensen brengen steeds meer tijd, zowel op het werk als in hun vrije tijd, door achter allerlei formaten beeldschermen en in ruimten met LED-verlichting. 

Er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat LED-verlichting een sterkere invloed heeft op het verstoren van de biologische klok dan andere lichtbronnen. De biologische klok zorgt voor een cyclisch verloop van onder meer hartslag, hormoonsecretie, lichaamstemperatuur en cyclus van slapen en waken. Verstoring van de biologische klok kan leiden tot een kortere slaap, verminderde aandacht en een grotere kans op ongevallen. Pieter Kramer van Laser 2000 behandelt in zijn lezing de invloed van LED-verlichting op onze biologische klok. Nu hier veel meer over bekend is, kunnen luminaire leveranciers concreet gaan meten en hun lampen voor dit probleem specificeren.

Wilt u het gehele programma zien? Klikt u dan hier. Via deze link kunt u zich kosteloos registreren voor een bezoek aan de LED conference.