Design for Excellence vraagt aandacht maar levert veel op

Design for Excellence vraagt aandacht maar levert veel op Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Het razendsnel groeiende Demcon kent sinds twee jaar de business unit embedded systems. Het is niet de nieuwste divisie van de in Enschede gevestigde high-end technologieleverancier – dat is de kersverse business unit unmanned systems die zich richt op robotica en drones – maar het bruist er van activiteit.

Door: Dimitri Reijerman

Harry Roewen werkt als Business Unit Manager bij de divisie embedded systems, een wereld waarin actuatoren, sensoren, digital signal processors en microcontrollers domineren. Demcon levert deze systemen niet alleen aan andere bedrijven, maar ontwikkelt ook voor de andere divisies van het bedrijf. “Het gaat nu vooral de richting op van sensorsystemen. Dan moet je denken aan IoT-vraagstukken, of big data”, vertelt Roewen.

Daarbij komt multidisciplinaire kennis kijken, schetst Roewen: “Als je kijkt naar de mechatronische vraagstukken, dan wil je systemen ontwikkelen waar enige mate van intelligentie in zit. Dus niet alleen een doorgeefluikje, zoals een normale sensor, maar een sensorsysteem dat kan interpreteren zodat er weer nieuwe informatie uit het systeem komt.”

Naast de hardware-ontwerpers zijn de softwareontwikkelaars daarom onmisbaar. En steeds vaker ontwikkelt Demcon producten in serie, een proces met andere aandachtspunten dan productie op kleine schaal. Een daarvan is het hanteren van Design for eXcellence (DfX).

Toegevoegde waarde

Roewen zal tijdens de WoTS dieper ingaan op de toegevoegde waarde van DfX tijdens het ontwerpproces. In zijn ogen gaat het om een designfilosofie: “DfX wil onder andere zeggen dat het product heel goed maakbaar is. Dat noemen we ook wel Design for Manufacturing. Het is een ontwerpfilosofie met toetselementen erin. Je maakt het design en voordat je deze gaat implementeren ga je het design toetsen. Bijvoorbeeld of de onderdelen courant en leverbaar zijn, zodat je niet voor het probleem komt te staan dat volgend jaar ineens geen onderdelen meer voorradig zijn”, aldus Roewen.

“Een ander aspect is de gezondheid van het design. Daar zijn allerhande tools voor. Tijdens mijn lezing zal ik ingaan op de vraag hoe je DfX-tools kunt gebruiken. Naarmate de series groter worden, wordt de produceerbaarheid steeds belangrijker. Ook als een klein bedrijf kun je grote series ontwikkelen. Dan is het heel verstandig als je weet wat een leverancier van een elektronicaboard kan of een toeleverancier van een subassembly kan aanleveren. Dan dien je in het designproces validaties te hebben om aan te tonen en gerust te zijn dat je de juiste keuzes hebt gemaakt.”

Praktijkvoorbeeld

Een van de praktijkcases die Roewen zal aanstippen beschrijft de ontwikkeling van een gateway. Deze moet een brug vormen tussen een propriëtair netwerkprotocol naar een standaard veldbus of een ethernet-interface. “Deze gaan we in grote aantallen produceren. Daar moet bijvoorbeeld een uniek MAC-adres in komen. Dit proces moet in de keten worden opgenomen, die administratie moet je op orde hebben.”

“Er is niks zo vervelend dat je in potentie een goed design hebt, maar door een slechte uitvoering je heel veel verstoringen krijgt in de productielijn en tijdens het testen. Dat moet je allemaal weer herstellen. Wat je ook niet wil is dat je onzichtbare fouten maakt die zich pas op langere termijn wreken.”

Kostenbesparing

Tijdens zijn lezing wil Roewen duidelijk maken dat het DfX-principe designers en fabrikanten veel voordelen biedt: “Ik zou ze op het hart willen drukken dat ze kennis nemen van DfX-technieken. Ook al gebruik je ze niet zelf, weet dat er bedrijven zijn die deze diensten kunnen leveren. En dat er tools zijn die je kunt aanschaffen of leasen. Het analyseren en laten valideren van een gemiddeld design kost enkele duizenden euro’s. Out of the pocket kost dat misschien veel geld, maar je moet je ook afvragen wat het betekent als je je productie niet goed op orde hebt.”

“Je kan je voorstellen dat wanneer je kwaliteitsissues krijgt, bijvoorbeeld door sloppy verbindingen van componenten, en je bent actief in bijvoorbeeld in de automotive-sector en er komen recalls, reken maar dat dat een paar stuivers kost.”

De lezing van Harry Roewen maakt onderdeel uit van het seminarprogramma 'Betrouwbare elektronica ontwerpen en produceren'. U kunt de lezing bezoeken op donderdag 4 oktober om 9:30 uur in de Mission 1 Zaal. Aanmelden voor de lezing is kosteloos en kan hier.