Extra maatregelen om internationale handelsstromen op gang te houden

Extra maatregelen om internationale handelsstromen op gang te houden Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De coronacrisis trekt een flinke wissel op zowel de nationale als internationale handelsstromen. De internationale handel is voor ons als ‘ketenland’ erg belangrijk. Om deze handel te ondersteunen en op gang te houden zijn sinds 26 maart de mogelijkheden voor exportkredietverzekeringen verruimd.

Deze maatregel helpt onder andere voorkomen dat bedrijven in liquiditeitsproblemen komen of dat er internationale projecten moeten worden stilgelegd.

In detail komen de maatregelen er op neer dat exportkredietverzekeringen nu ook kortlopend (minder dan twee jaar) worden gedekt, waar dit voorheen meer dan twee jaar was. Daarnaast worden ook procedures verruimd, dan wel versneld, en wordt een hoger percentage werkkapitaal gedekt. Door dit pakket kunnen bedrijven actief blijven in de buitenlandse export en worden risico’s afgedekt dankzij deze staatsgaranties.

Op deze wijze blijft de internationale handel beter op gang en kan verlies van export en banen worden voorkomen. Gewerkt wordt nog aan een verdere versnelling van de doorlooptijden bij de exportkredietverzekeringen. Mocht hierover meer bekend zijn dan zullen wij u updaten.

Lees meer hierover bij de Rijksoverheid.