FHI heeft in de maand juni opnieuw een enquête uitgevoerd over de economische impact van de coronacrisis op de bedrijven binnen onze technologiebranches. Uit het FHI coronaonderzoek van juni is onder andere te zien dat het aantal bedrijven dat al problemen heeft, in de meeste branches is toegenomen.

Tegelijkertijd is ten opzichte van mei de groep gegroeid die zegt momenteel geen directe problemen te hebben en deze ook niet verwacht. Per branche bekeken bevinden de meeste ‘probleemgevallen’ zich in de branche Industriële Automatisering, maar bedrijven actief binnen de branche Gebouw Automatisering verwachten juist nog moeilijkheden als gevolg van de coronacrisis te krijgen.

Inzoomend op de specifieke problemen zijn de meeste deelnemers aan het coronaonderzoek bezorgd over een afname in de omzet en kleinere orderportefeuille. Wel zijn in de maand juni er bij alle vijf branches die FHI vertegenwoordigt meer zorgen bijgekomen over een gebrekkige toelevering van producten en onderdelen.

In de afgelopen maand juni zijn er ook meer maatregelen te zien die bedrijven nemen om de coronacrisis te boven te komen. Zo zijn er meer aanvragen gedaan voor de NOW-loonkostenregeling, is er meer flexibel personeel afgevloeid en is er vaker gebruikgemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL-regeling).

In de komende tijd denkt een groot deel van de ondervraagde bedrijven nog meer flexibel personeel niet langer nodig te hebben, maar een groeiend aantal deelnemers wil ook af van een deel van het vaste personeel. Ook spreekt een deel de verwachting uit meer gebruik te gaan maken van de NOW-regeling.

FHI gebruikt de resultaten van dit onderzoek en de Economische Barometer in overleg met onder andere de overheid. Leden van FHI kunnen de resultaten gebruiken om te bekijken welke impact de coronacrisis heeft op de betreffende branche. Meer informatie kunt u ook vinden in ons coronadossier.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)