Gebundelde krachten tijdens slim vastgoed bijeenkomst

Gebundelde krachten tijdens slim vastgoed bijeenkomst Door: FHI

2 september jl. bundelden NEVAP, FHI Gebouw Automatisering en FME hun krachten en presenteerden drie unieke cases tijdens een bijzonder event. Een hybride event waar door het in acht nemen van de corona regels maximaal 30 mensen aanwezig konden zijn. Gebundelde krachten, kruisbestuiving en interactie tussen de leden van de drie organiserende verenigingen leidde tot interresante discussies en een goede dynamiek tussen de personen online en de aanwezigen in de zaal.

De eerste case die werdt gepresenteerd is een samenwerking tussen verschillende woningcorporaties en Octo. De gezamenlijk ontwikkelde pilot “Woco van de Toekomst” werdt in een boeiende presentatie uit ééngezet. Het onderzoek in deze case was er op gericht op welke wijze door middel van een slimme werkwijze het vastgoedbezit in kaart gebracht kan worden volgens de NEN2767.  Dirk Huibers, CEO en founder van OCTO en Jasper ’t Hart, peojectleider data en digitalisering bij de Alliantie hebben een weergave gegeven van de geleerde lessen ten aanzien van de "Woco van de Toekomst.

De tweede case ging in op de veiligheid van gebouwen, Richard Vermeulen van Connect-d ging in op de noodzaak van een up-to-date cyber security. Tijdens de presentatie kwam naar voren dat gebouwen steeds meer verbonden zijn en daarmee ook steeds kwetsbaarder. Doordat gebouwen steeds meer verbonden zijn met de buitenwereld heeft een hacker steeds meer mogelijkheden om "binnen" te komen. Een verbonden gebouw veilig te houden vraagt aandacht, discipline en regie. Cyberveiligheid wordt niet alleen geboden door een enkele “secure” oplossing, maar is vele  malen complexer.  Een verbonden omgeving bied vele kansen en mogelijkheden, echter is het vervolgens essentieel dat er aandacht is voor de cyberveiligheid van hetgebouw. Niet alleen vanuit een technisch oogpunt, maar ook operationeel.

Gebouwen van de toekomst leveren en bufferen energie was de boodschap van de derde case. Stefan Olsthoorn, platformmanager van Energy Storage Nederland nam de aanwezigen in de zaal en online mee in de breede ontwikkelingen rondom opslagsystemen in gebouwen en het energiesysteem.  Vincent Ruijter (Directeur iWell) liet zien hoe opslagsystemen ervoor zorgen dat er optimaal gebruikt gemaakt kan worden van energie. In de nabije toekomst wekken gebouwen energie op, kunnen deze energie opslaan en werken samen met de omgeving.

Heeft u deze bijeenkomst gemist of wilt u de hele bijeenkomst op een moment dat u schikt nogmaals terug kijken? Hieronder kunt u de bijeenkomst nogmaals bekijken en beluisteren.