Hamilton, MolGen en EWC Diagnostics slaan handen ineen om coronatestcapaciteit in Nederland op te schalen

Hamilton, MolGen en EWC Diagnostics slaan handen ineen om coronatestcapaciteit in Nederland op te schalen Door: FHI federatie van technologiebranches

Hamilton, MolGen en EWC Diagnostics gaan samenwerken om de testcapaciteit voor het COIVD-19 virus te vergroten. Volgens de drie bedrijven bieden zij een innovatieve totaaloplossing van patiëntmonster tot en met testresultaat.

Binnen het samenwerkingsverband zal Hamilton de geautomatiseerde RNA-extractie en de PCR-opstelling leveren. MolGen zal op zijn beurt de RNA-extractiechemie en de (plastic) verbruiksartikelen leveren die gebruikt worden in het laboratoriumproces. EWC Diagnostics zal de van een CE-IVD-markering voorziene corona-PCR-testkits (Pathofinder) leveren en ook de realtime PCR-apparatuur (Bio-Rad) die wordt gebruikt voor de analyse van SARS-CoV-2. MolGen en EWC Diagnostics zijn samen verantwoordelijk voor het regelen van de dagelijkse logistiek naar verscheidene laboratoria.

Deze laboratoria, verdeeld over heel Nederland, hebben ingetekend op het verkrijgen van vijftien totale testoplossingen aangeboden door het consortium. Door vrijwel uitsluitend in Nederland in te kopen en te produceren, zegt het consortium de continue stroom van materialen te kunnen garanderen.

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie in Europa is de vraag naar coronadetectietests aanzienlijk gestegen. Om de testcapaciteit te verhogen, heeft de Nederlandse regering via het ministerie van gezondheid, welzijn en sport commerciële organisaties uitgenodigd om te reageren op een deze zomer uitgeschreven tender.