Hedendaagse uitdagingen in de komende decennia bij de branche Gebouw Automatisering

Hedendaagse uitdagingen in de komende decennia bij de branche Gebouw Automatisering Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Volgende week dinsdag 5 november is het alweer zo ver de 7e editie van de conferentie Bits, Bricks & Behaviour, voor de tweede opeenvolgende jaar gezamenlijk georganiseerd met de conferentie Smart Homes & Intelligent buildings van de Jaarbeurs. Logischerwijs is dan ook deze zevende editie opnieuw in het congrescentrum Supernova van de Jaarbeurs. Gebouweigenaren, vastgoedbeleggers/-investeerders, projectontwikkelaars, directies en facility managers worden uitgenodigd om kennis met elkaar te delen en besef te creëren over de mogelijkheden voor een duurzamer Nederland. Het technisch verbeteren van gebouwen is een uitermate actuele kans voor gebouweigenaren, facility managers en gebruikers. De conferentie Bits, Bricks & Behaviour kan bogen op een jaarlijks stijgende interesse en toenemend bezoekersaantal.

Hedendaagse uitdagingen vragen om samenwerking wat de basis is waarop we de uitdagingen van de komende decennia aan moeten gaan. Diederik Samsom, voorzitter van de Klimaattafel Gebouwde omgeving en plenair spreker tijdens de Conferentie Bits, Bricks & Behaviour, is optimistisch gestemd: “De technologische ontwikkelingen dit decennium zijn spectaculair. Dat maakt het vorige decennium, dat tamelijk deprimerend was, bijna goed.” Piet van Veelen, voorzitter van de Nederlandse branchevereniging voor Gebouw Automatisering kan zich hierin vinden: "Het klimaatvraagstuk dwingt ons tot integraal en coöperatief werken.  Vorig jaar heeft de conferentie ons aangezet tot het nadenken over de plaats van technologie. Wat willen we bereiken is een wezenlijke ethische vraag, die we vervolgens technologisch zo goed mogelijk moeten invullen. Dat daar mogelijkheden voor zijn is in het programma overduidelijk naar voren gekomen."

In het programma van de conferentie komen hedendaagse uitdagingen op het vlak van digitalisering, duurzaamheid, energietransitie en cyber security aan bod. Beveiliging is een fundamentele menselijke behoefte en een steeds belangrijker concurrentiefactor in zowel het bedrijfsleven als de samenleving. Op dit moment wordt er veel over beveiliging gesproken en in de toekomst zal er nog meer discussie over cyber security zijn. De  versnelde ontwikkeling van technologie zal de beveiliging aanzienlijk beïnvloeden.  Een uitgebreid begrip en controle van beveiliging wordt steeds meer versterkt, waarbij de digitale en fysieke wereld als een geheel wordt begrepen. In het tijdperk van technologie worden zelfs de verantwoordelijkheid van individuen en ethische vragen benadrukt.

De digitalisering binnen de gebouwde omgeving heeft een inhaalslag te maken, door de gebouwde omgeving versneld en verregaand te digitailseren zal deze toekomstbestendig worden. Dit komt ten goede aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving maar vraagt om aanpassing m.b.t. de toenemende eisen van de eigenaar, opdrachtgever, gebruiker of huurder en de stakeholders in de omgeving van het gebouw. Met de DigiDeal voor de Gebouwde Omgeving (DigiDealGO) wordt invulling gegeven aan de gezamenlijke ambitie en opgave om de bouwsector versneld te digitaliseren. De sector staat voor vele uitdagingen en opgaven, digitalisering is één van de cruciale randvoorwaarden deze uitdagingen aan te gaan en opgaven te realiseren.

Het welzijn van gebruikers van de gebouwde omgeving wordt in de track Behaviour van de conferentie besproken door diverse sprekers. Hoe bevordert technologie de gebruikerservaring van een gebouw, zodat het gebouw de gebruiker assisteert om gezonder te leven en wat doet deze ontwikkeling met de productiviteit en motivatie van medewerkers? Kan een gebouw meedenken en meebewegen met de gebruiker. De gebouwde omgeving kan een positieve invloed hebben op het herstel van mensen. Klachten als angst, stress, pijn en depressie kunnen worden gereduceerd. De gebouwde omgeving kan de gezondheid en het welzijn van mensen bevorderen, maar het kan ook een negatieve invloed hebben. De bewustwording omtrent wellzijn is één van de thema's die in de track Behaviour tegen het licht wordt gehouden.

U kunt zich nog kosteloos registreren als bezoeker van de conferentie Bits, Bricks & Behaviour op 5 november in congrescentrum Supernova van de Jaarbeurs Utrecht.

Bezoekers van de conferentie Bits, Bricks & Behaviour en Smart Homes & Intelligent Buildings hebben toegang tot beide programma’s en de gemeenschappelijke informatiemarkt.