Helft ziekenhuizen inmiddels aangesloten op GS1 Data Source Healthcare

Helft ziekenhuizen inmiddels aangesloten op GS1 Data Source Healthcare Door: FHI

De helft van de Nederlandse ziekenhuizen zijn inmiddels aangesloten op de GS1 datapool, GS1 Data Source Healthcare. Standaardenorganisatie GS1 roept de overige ziekenhuizen op om snel aansluiting te zoeken.

Dat meldt ICT & Health. Via het GS1 Data Source Healthcare hebben ziekenhuizen inzicht in artikelgegevens voor medische producten zoals implantaten. De wettelijke verplichting voor ziekenhuizen om implantaten te registeren is op 1 januari 2019 ingegaan. Voor 1 januari 2020 moeten alle zorgpartijen voldoen aan het actief registreren van implantaten. De nieuwe Europese MDR (medical devices regulation) wetgeving verplicht fabrikanten om medische hulpmiddelen uniform te coderen.

Voor een goede en efficiente registratie van implantaten is het gebruik van uniforme coderingen noodzakelijk. Door gebruik te maken van de GS1 datapool ontvangen zorginstellingen volgens GS1 Nederland ‘betrouwbare en eenduidige’ artikelgegevens van medische producten.

Met het registreren van implantaten moeten deze medische producten tot op individueel patientniveau traceerbaar zijn. FHI Medische Technologie is in het kader van het implantatenregister betrokken bij het opstellen van afspraken voor een eenduidige en uniforme codering (UDI) van medische hulpmiddelen. Doel hiervan is om de patiëntveiligheid verder te verhogen.