"Hoe hack je een smart building?"

Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Smart lighting, IoT, connected en sensoren zijn termen die vaker gebruikt worden om de technologische ontwikkelingen te tonen die gebouwen slimmer maken. De bedoelde mogelijkheden zorgen voor een aangenaam verblijf in het gebouw, een gezond klimaat en een goede verlichting.

Internetverbindingen, processorkracht en data van sensoren leveren ook kansen aan derden. Onbedoelde mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een DDOS-aanval vanuit de slimme verlichting, het prijsgeven van privacy van de gebruikers van het gebouw of een ongeautoriseerde toegang in het gebouw. De gevolgen hiervan hebben wisselende impact, maar mogen nooit een verrassing zijn.

Bas Labordus is werkzaam bij The S-Unit als security consultant en certified chief information security officer.  Recente Smart Building hacks zoals beschreven in het NOS artikel eerder dit jaar, komen tijdens de presentatie van Bas Labordus aan de orde.  Volgens Bas Labordus moet steeds de vraag: "Hoe erg is een eventuele hack?" gesteld worden en moet de beveiliging op basis van deze vraag geinstalleerd worden. 

Tijdens de conferentie Bits, Bricks & Behaviour krijgt de bezoeker een inkijk in het denken en handelen van een hacker. Tevens worden er handreikingen gegeven hoe de gevolgen van een hack beperkt kunnen blijven. Leer denken als een hacker, leer daardoor de juiste vragen te stellen aan de opdrachtgever van  het project, en de leverancier van de toegepaste faciliteiten. Leer verder te denken dan de voordeur van het systeem; áls iemand ongeoorloofd binnenkomt, welke toegang kan hij zich dan verschaffen? En wat zijn de gevolgen voor de digitale en fysieke veiligheid?

De gevolgen van een DDOS-aanval zijn anders dan de gevolgen van een hack waarbij personen in een bedrijf zijn te volgen of wanneer er door een hack paniek veroorzaakt kan worden. Het hacken van een database met persoonlijke gegevens kan vergaande gevolgen hebben. De inrichting en opzet van de beveiliging zal dan ook van een ander niveau moeten zijn.

In het dagelijks leven is de mens voortdurend aan het hacken, voorwerpen en materialen zijn gemaakt voor een bepaald doel. Door de creativiteit van de mens worden deze voorwerpen en materialen "gehackt" en zo gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor deze zijn gemaakt. Een hacker zal dan ook altijd op zoek gaan naar een creatieve manier om een systeem binnen te dringen.

Tijdens de conferentie Bits, Bricks & Behaviour geeft Bas Labordus een lezing over recente smart building hacks en de gevolgen hiervan.  Nieuwsgierig geworden? Registreer u dan kosteloos als bezoeker van de conferentie Bits, Bricks & Behaviour. In het registratieproces kunt u aangeven dat u de presentatie van Bas Labordus bij wilt wonen.