Horizon Europe-programma biedt 95,5 miljard euro voor innovatie en onderzoek

Horizon Europe-programma biedt 95,5 miljard euro voor innovatie en onderzoek Door: FHI federatie van technologiebranches

Innovatieve Nederlandse ondernemers en onderzoekers kunnen tot en met 2027 geld krijgen uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. In totaal komt er 95,5 miljard euro beschikbaar in het EU-programma.

Het Horizon Europe-programma is gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologie binnen thema's als zorg, mobiliteit, digitalisering en de energietransitie.  Dankzij de financiële ondersteuning van Horizon Europe kunnen kennis- en onderzoekinstellingen en bedrijven die bezig zijn met onderzoek en innovatie nieuwe projecten starten.  Deze week werd het startschot gegeven voor Horizon Europe.

In de voorloper van het Horizon Europe-programma, Horizon 2020 geheten, wist Nederland tussen 2014 en 2020 circa 5 miljard euro binnen te halen. Per inwoner voerde Nederland daarmee de ranglijst binnen de EU aan. In het nieuwe programma is er 30 procent meer geld beschikbaar.

Horizon financierde onder andere het Mimetas-project, waarbij miniatuurorgaantjes van menselijk weefsel zijn ontwikkeld voor het testen van medicijnen. Ook het Delftse CEAD is gegroeid dankzij Horizon 2020. Zij ontwikkelden een 3D-printertechnologie waarmee bijvoorbeeld kunststof composieten voor voer- en vaartuigen worden gemaakt.

Bedrijven of instellingen die gebruik willen maken van Horizon Europe kunnen bij de RVO meer informatie vinden.