IBM gebruikt AI voor classificatie vloeistoffen

IBM gebruikt AI voor classificatie vloeistoffen Door: FHI

De researchafdeling van IBM heeft een chemisch detectiesysteem ontwikkeld dat kunstmatige intelligentie gebruikt om vloeistoffen te kunnen klassificeren. Het gaat om een draagbaar apparaat dat in staat is tot het maken van snelle vingerafdrukken van complexe vloeistoffen.

Veel meetapparatuur voor chemische analyses van vloeistoffen zijn draagbaar, maar kunnen maar beperkt metingen uitvoeren. Denk aan een pH-meter. Voor uitgebreide analyses zijn complexe apparaten in laboratoria nodig.

Het zogeheten Hypertaste-systeem controleert chemicaliën met een aantal miniatuursensoren. Deze sensoren zijn uitgersut met een polymeercoating die gevoelig is voor chemicaliën. In een array produceren de sensoren een signaal als ze in aanraking komen met bepaalde stoffen. Door deze signalen te combineren kunnen er gedetailleerde profielen opgesteld worden.

De metingen van de Hypertaste worden voor herkenning doorgestuurd naar servers van IBM. In deze cloudomgeving wordt met behulp van kunstmatige intelligentie in een database gezocht naar matchende stoffen. Het eindresultaat verschijnt vervolgens op de smartphone van de onderzoeker.

Meer over de Hypertaste kunt u lezen in een blog van IBM.