Fotonica levert een essentiële bijdrage aan het oplossen van hedendaagse én toekomstige maatschappelijke problemen. Hoe speelt fotonica een rol in het laboratorium en op welke manier gaat dit zich de komende jaren ontwikkelen? Tijdens het seminar Fotonica: toekomst of een kans voor nu? op dinsdag 2 oktober geeft Ron van der Kolk van PhotonicsNL een presentatie over de achtergonden van Fotonica. Arjen Amelink gaat in op de toepassing van licht in de geneeskunde, Lien Smeesters bespreekt de inzet van fotonica bij het verbeteren van voedselveiligheid en Shyama Banerjee praat over het gebruik van fotonica voor beton recycling inspectie.
Ron van der Kolk van PhotonicsNL trapt het semimar af met een presentatie over de achtergronden van Fotonica. Wat is het eigenlijk? En wat kun je er mee? Als Key Enabling Technology van de 21e eeuw wordt fotonica steeds belangrijker. Ron geeft in zijn presentatie een inkijk in de wereld van fotonica: wat is licht als technologie, waar is het toe te passen en hoe ziet het Nederlandse fotonica landschap er uit.
Medische fotonica is een multidisciplinair vakgebied waar natuurkundigen samenwerken met biologen en artsen om de eigenschappen van licht optimaal te benutten voor medische doeleinden. Licht biedt talloze mogelijkheden om diagnostisch relevante informatie over biologisch weefsel op niet- of minimaal-invasieve manier te vergaren. Het onderzoek van TNO richt zich met name op fotonica-gebaseerde diagnostische apparaten voor gebruik in de gehele gezondheidsketen: voor preventie in de 0e lijn, voor diagnostiek in de 1e en 2e lijn, en voor therapie-effectiviteitsmonitoring in de 0e tot en met 2e lijn. In zijn presentatie licht Arjen Amelink een aantal van deze toepassingen van licht in de geneeskunde toe.
Lien Smeesters van VU Brussel bespreekt fotonica-technologieën die de voedselveiligheid verbeteren. De interactie van laserlicht met voedingsproducten maakt het mogelijk de aanwezigheid van schadelijke elementen te detecteren, zonder de producten zelf te beïnvloeden. Als voorbeeld richten we ons op het monitoren van de acrylamidevorming tijdens de productie van frieten en op de detectie van mycotoxinen in granen. De integratie van de optische waarnemingstechnologieën in laser-gebaseerde scansystemen, lab-on-a-chip-configuraties en robotica baant de weg naar een industriële implementatie, die bijdraagt aan een verhoogde voedselveiligheid.
Shyama Banerjee van TU Delft praat over het gebruik van fotonica voor beton recycling inspectie. Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) is voorgesteld aan de recyclingindustrie als een potentiële techniek voor het detecteren en analyseren van afvalmaterialen. Betonafval dat bestemd is voor hergebruik in nieuw beton mag slechts kleine hoeveelheden verontreinigingen bevatten zoals hout, gips en asbest, waarvan de aanwezigheid en inhoud efficiënt kunnen worden gedetecteerd met LIBS. Het onderzoek van de TU Delft is gericht op het ontwikkelen van een LIBS-systeem met detectielimieten die een betrouwbare inspectie van de kwaliteit van betonafval mogelijk maken, zonder de primaire processen in de uitdagende industriële omgeving te verstoren.
Het seminar vindt plaats op dinsdag 2 oktober tussen 09.00 en 12.00 uur. U kunt zich nu kosteloos inschrijven voor deelname aan dit seminar.