Jong talent krijgt inzicht in de kracht van teamwork tijdens Jong & Ambitieus-bijeenkomst

Jong talent krijgt inzicht in de kracht van teamwork tijdens Jong & Ambitieus-bijeenkomst Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Een veertigtal ‘jonge honden’ werkend bij FHI-lidbedrijven, verzamelden zich maandag voor Jong & Ambitieus, de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor young professionals. Met het futuristische kantoorpand Creative Valley Papendorp in Utrecht was er voor een inspirerende locatie gekozen.

Door: Dimitri Reijerman

Op basis van het thema ‘samenwerken in teams, inzicht in dynamiek’ kregen de deelnemers in de openingssessie meer te weten over hun eigen kwaliteiten en potentiële valkuilen. Daarvoor hadden zij bij voorbaat al een vragenlijst ingevuld. Tijdens de sessie gaf Cathelijne de Ridder-Olderaan, werkzaam bij iScreen als senior arbeids- & organisatiepsycholoog psycholoog/adviseur, inzicht in de uitslagen. Cathelijne besprak verschillende communicatiestijlen en gaf aan hoe de deelnemers inspelen op veranderingsgerichte en resultaatgerichte situaties en personen.

jong & ambitieus 2019De A&O-psycholoog vertelde ook hoe deze inzichten kunnen helpen om optimaal samen te werken binnen een organisatie. Daarvoor zijn de aspecten als vertrouwen, veiligheid en kwetsbaarheid essentieel, zo zei Cathelijne.

Inhakend op de het belang van teamwork vertelde Sandra Engelbertink, managing consultant bij VIT, over het toekomstbestendig maken van bedrijven. Een belangrijk onderdeel hiervan is duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Ze gaf voorbeelden van kleine en grote projecten waar is gewerkt aan duurzame inzetbaarheid, zoals een initiatief bij KLM waar een speciaal portaal voor werknemers werd ingericht. Duidelijk werd dat goed werkgeverschap de nodige inspanning en inzichten vereist.

Circulaire economie

Wim van Ginkel, eigenaar van de Koninklijke Ginkel Groep, ging dieper in op het onderwerp van de circulaire economie en steden van de toekomst. Zelf is zijn bedrijf betrokken bij projecten als Wonderwoods, waarbij in Utrecht een aantal groene woontorens zullen verrijzen. Deze gebouwen vormen midden in de stad een verticaal bos.

Bij deze verticale bossen komen aan de balkons en gevels beplanting, afkomstig uit de Utrechtse Heuvelrug. Met behulp van zogeheten retentiedaken kan regenwater worden opgevangen en ondergronds worden opgeslagen, terwijl de gebouwen ook zeer energiezuinig zullen zijn. Duidelijk werd dat er grote raakvlakken zijn met de werkzaamheden van Van Ginkel en de technologie van onze leden.

Afsluiter van de Young Professionals-middag was Nick Lettink van YNNO. Als workplace strategist schetste hij hoe het Creative Valley-pand tot stand is gekomen en welke concepten daarvoor ten grondslag liggen. Ook gaf Nick aan dat medewerkers beter kunnen presteren als de werkplek op een andere manier wordt ingericht en verschillende plekken in een kantoor door meerdere bedrijven worden gedeeld.

Om de concepten van het gebouw van dichtbij te zien, nam Nick de deelnemers mee op een rondleiding door Creative Valley, waarna het tijd was voor de afsluitende netwerkborrel.