Kabinet bepaalt 25 missies voor het Topsectoren- en innovatiebeleid

Kabinet bepaalt 25 missies voor het Topsectoren- en innovatiebeleid Door: FHI, federatie van technologiebranches

Het kabinet heeft 25 missies vastgesteld in het kader van het missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid. Technologieën als fotonica, quantum computing, kunstmatige intelligentie, nanotechnologie en digitale innovaties spelen daarbij een hoofdrol.

De missies hebben volgens het kabinet het doel om de Nederlandse economie te versterken binnen de maatschappelijke thema’s energietransitie & duurzaamheid; landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg en veiligheid. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) stelt dat de missies van MKB tot grootbedrijf de kans biedt om aan de slag te gaan.

In de brief van het kabinet wordt onder andere smart industry genoemd, waarbij robots op maat gemaakte producten realiseren zonder verspilling. Ook smart farming, waarin sensoren helpen om oogsten te optimaliseren, wordt als een speerpunt gezien, net als lasertechnologie in de medische sector.

De topsectoren gaan samen met ministeries en kennisinstellingen op basis van de missies en sleuteltechnologieën de kennis- en innovatieagenda’s opstellen. Het kabinet belooft in een later stadium bekend te maken hoe de beschikbare financiële middelen worden ingezet.