Kabinet neemt aanvullende maatregelen voor ondernemers

Kabinet neemt aanvullende maatregelen voor ondernemers Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op dinsdag 7 april heeft het kabinet bekendgemaakt extra maatregelen te nemen om ondernemers te ondersteunen. Dit ter aanvulling van het bestaande noodpakket dat in verschillende opzichten niet afdoende bleek voor bepaalde sectoren.

De eerste van deze maatregelen is dat de TOGS-regeling (eenmalige gift voor direct getroffen ondernemers) wordt uitgebreid. Bedrijven en ondernemers zonder een specifieke SBI-code in het Handelsregister kunnen hier nu ook aanspraak op maken, alsmede de kleinere MKB-winkeliers. Hierbij moet gedacht worden aan bijvoorbeeld tattooshops en praktijken van tandartsen.

Daarnaast kunnen ondernemingen die problemen hebben bij het verkrijgen van bankleningen en garanties gebruik maken van de GO-regeling (Ondernemersfinanciering-regeling). Het garantieplafond hiervan is verhoogd naar tien miljard euro. Daarnaast is ook het maximale garantiepercentage verhoogd van 50 procent naar 80 procent voor grootbedrijven en 90 procent voor het MKB. Kortom, meer toegang tot aanvullende financieringsmogelijkheden.

Ook geldt er nu een lagere premie die ondernemers moeten betalen voor het gebruik van de BMKB-regeling (Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling). Deze is verlaagd van 3.9 procent naar 2 procent. Daarnaast wordt het garantiebudget van de regeling verhoogd naar 1,5 miljard euro. Tevens komen er specifieke financieringsmogelijkheden voor startups en scale-ups. Voor dit type bedrijven biedt de overheid overbruggingskredieten die beschikbaar worden gesteld via de regionale investeringsmaatschappijen (ROM’s). De hoogte van deze kredieten is honderd miljoen euro.

Met deze maatregelen worden met name toeleveranciers, grotere mkb-bedrijven en jonge snelgroeiende bedrijven geholpen. De Nederlandse overheid heeft altijd aangegeven dat het noodplan continu in ontwikkeling is en ook deze maatregelen kunnen altijd worden verlengd of uitgebreid. Mocht dit het geval zijn, dan zullen wij u hiervan op de hoogte brengen.

Lees hier meer over deze aanvullende maatregelen.