Kenniscoalitie: EU-budget moet vol inzetten op innovatie

Kenniscoalitie: EU-budget moet vol inzetten op innovatie Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Bij de onderhandelingen over het EU-budget 2021-2027 moet de Nederlandse regering zich vol inzetten voor verdere stimulering van innovatie. Daarvoor zou zeker 120 miljard euro voor gereserveerd moeten worden.

Dat zegt de de Kenniscoalitie, een samenwerkingsverband van bedrijfsleven en kennisinstellingen. De focus op innovatie binnen de EU is nodig om de concurrentiekracht tegenover de VS en China te behouden.

De Nederlandse regering onderhandelt komend najaar over het meerjarenbudget van de EU. Deze loopt tot 2027. De Kenniscoalitie meent dat de inzet van het kabinet medebepalend is hoeveel geld er door de EU gereserveerd wordt voor innovatie en onderzoek. Volgens de kennisinstituten en het bedrijfsleven zorgen investeringen in innovatie voor economische groei en meer werkgelegenheid. Ook moeten deze helpen om  de ontwikkelingen in de VS en China bij te benen.

De Kenniscoalitie zegt in een open bried verder dat het bang is dat de toegenomen euro-sceptische houding ervoor zorgt dat sommige lidstaten alleen oog hebben voor traditionele beleidsterreinen, zoals het gemeenschappelijk landbouwbeleid. ‘Een modernisering van de begroting is vereist, met een sterkere nadruk op innovatie’, stelt de kenniscoalitie. Nederland is overigens een netto-ontvanger uit EU-innovatieprogramma’s en krijgt met 3,3 miljard euro anderhalf keer zoveel als het bijdraagt.