Kort economisch coronanieuws van 1 juli

Kort economisch coronanieuws van 1 juli Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De industrie was in juni minder negatief ten opzichte van de exportpositie ten opzichte van de maand mei. Dat zegt het CBS op basis van de maandelijkse Conjunctuurenquête Nederland. Alle sectoren binnen de industrie beoordeelden hun exportorderpositie in juni per saldo als negatief.

  • Afgelopen maand was de beste verkoopmaand ooit voor tweedehands auto’s. In totaal zijn 120.550 gebruikte modellen verkocht, meldt Nu.nl. Volgens brancheorganisatie RAI hangt het record samen met de huiver van veel mensen om weer met het openbaar vervoer te reizen.

  • Bij vliegtuigbouwer Airbus verdwijnen meer dan 15.000 banen. In de fabrieken in Hamburg en het Franse Toulouse worden meer dan 10.000 mensen naar huis gestuurd.

  • De helft van de grote bedrijven denkt dat ze over een jaar minder mensen in dienst te hebben dan op dit moment het geval is. Dat concludeert werkgeversvereniging AWVN op basis van een enquête, bericht BNR. Een op de tien bedrijven verwacht bovendien dat een grote reorganisatie nodig is.

  • Op 1 juli zijn er veel coronamaatregelen versoepeld of veranderd. NRC zet de belangrijkste veranderingen op een rij.