Kort economisch coronanieuws van 10 juli

Kort economisch coronanieuws van 10 juli Door: FHI

 

  • In een poging een doorbraak te forceren rondom het Europese coronafonds wil Charles Michel, president van de Europese raad, een compromisvoorstel doen aan dwarsliggende lidstaten als Nederland. In ruil voor een iets lagere begroting en handhaving van een korting voor nettobetalers als Nederland moet het coronafonds overeind blijven, schrijft Nu.nl.
  • De Italiaanse en Nederlandse ondernemersorganisaties Confindustria en VNO-NCW hebben een gezamenlijke verklaring opgesteld over het EU-herstelplan. Beide partijen benadrukken dat de combinatie van hervormingen en investeringen bij uitvoering van de herstelplannen noodzakelijk is.
  • ING en Rabobank gaan versneld kantoren sluiten. Door de coronacrisis maken klanten meer gebruik van telebankieren. ING gaat nog dit jaar een kwart van zijn 170 kantoren sluiten, meldt de Telegraaf, terwijl bij de Rabobank een aantal van de honderd filialen die nu zijn gesloten hun deuren niet meer zullen openen.
  • De dagproductie in de Nederlandse industrie is in de maand mei 12,5 procent lager dan in mei 2019. Volgens het CBS gaat het om de grootste daling in 11 jaar tijd.
  • Nu de Verenigde Staten besloten hebben om de grenzen voor nieuwe kennismigranten te sluiten, proberen Nederlandse techbedrijven het talent te strikken. Brainport Eindhoven is een gerichte wervingscampagne gestart in een aantal Amerikaanse universiteitssteden, schrijft het FD.
  • De Amsterdamse concert- en evenementenzalen Ziggo Dome en Afas Live gaan reorganiseren. Door financiële verliezen als gevolg van de coronacrisis wordt een derde van het personeel ontslagen, schrijft Het Parool.