Kort economisch coronanieuws van 11 december

Kort economisch coronanieuws van 11 december Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het RIVM meldt op vrijdag 8894 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 120 meer dan donderdag. Verder zijn er 199 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, 1 meer dan donderdag.
  • Het coronavaccin van de Franse farmaceut Sanofi en partnerbedrijf GSK blijkt niet goed bij ouderen te werken. Sanofi wil de samenstelling van het vaccin gaan aanpassen door de hoeveelheid antistoffen te vergroten. Mogelijk duurt het nog een jaar voordat dit coronavaccin op de markt komt.
  • De komende jaren zullen meer kantoren leeg blijven als gevolg van een stijging van het thuiswerken en de coronacrisis. Afhankelijk in welke mate het thuiswerken groeit, kan de leegstand verdubbelen tot het niveau dat tijdens de kredietcrisis werd behaald, zo denkt vastgoedadviseur Colliers. De meeste kantoorleegstand wordt in randgemeenten verwacht.
  • Uit een enquête onder 1500 artsen van belangenvereniging De Jonge Specialist blijkt dat een kwart van de artsen in opleiding overweegt te stoppen. Als reden wordt onbetaald overwerk en een hoge werkdruk genoemd. Toch zeggen de jonge artsen dat zij deze problemen nu tijdens de coronacrisis minder ervaren.
  • Volgens het CBS zijn er in november iets meer bedrijven failliet verklaard dan in oktober. De toename bedroeg vijf bedrijven. Toch bleef het aantal faillissementen, mede door de diverse steunmaatregelen vanuit de overheid, relatief laag.