Kort economisch coronanieuws van 11 juni

Kort economisch coronanieuws van 11 juni Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De wereldhandel zal dit jaar met 20 procent dalen ten opzichte van 2019. Dat zegt VN-organisatie voor handel en ontwikkeling Unctad. Vooral de markten voor automotive en energie zijn hard getroffen door de coronacrisis.
  • De Italiaanse industrie heeft in april de productie met 42 procent zien dalen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Producenten van halffabrikaten kregen de hardste klappen, meldt Istat.
  • De Schengenlanden moeten vanaf maandag de reisbeperkingen en controles bij de binnengrenzen van de Europese Unie opheffen. Dat adviseert de Europese Commissie. Wel moeten niet-essentiële vluchten naar de EU nog tot 30 juni worden verlengd, schrijft NRC.
  • Flexwerkers die een aanzienlijk deel van hun inkomen zijn verloren door de coronacrisis, kunnen waarschijnlijk vanaf 22 juni een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming, zegt de Rijksoverheid. Daarvoor is de regeling Tijdelijke Overbruggingsregeling Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) in het leven geroepen. Het UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering.
  • Ondanks de crisis kopen meer starters een huis. In de leeftijd tot 35 jaar is het aantal huizenkopers met 40 procent gestegen, zo laat De Hypotheker weten.