Kort economisch coronanieuws van 11 mei

Kort economisch coronanieuws van 11 mei Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Vakbond FNV is bang dat werkgevers hun personeel kunnen ontslaan zonder een boete te krijgen. "Als je mensen zonder boete mag ontslaan, verdwijnt de prikkel om tijdens de steunmaatregelen te investeren in werknemers", zegt Zakaria Boufangacha, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV tegen de NOS.

  • Minister Koolmees zeg echter dat het schrappen van de ontslagboete uit het tweede steunpakket voor bedrijven die gedupeerd worden door de coronacrisis onrealistisch is. Koolmees: "Als bedrijven die steun krijgen niemand mogen ontslaan dan gaan zij alsnog failliet, en dan raken we van de regen in de drup", zegt de minister.

  • De productie van de industrie in Italië is door de coronacrisis flink gedaald. In maart ging de output van fabrieken, aangepast voor het aantal werkdagen, met 29,3 procent omlaag vergeleken met een jaar geleden, meldt Istat.

  • Avianca, een van de oudste luchtvaartmaatschappijen, heeft in de VS faillissement aangevraagd. Het Colombiaanse bedrijf hoopt zijn activiteiten te kunnen voortzetten met een doorstart, schrijft HLN.