Kort economisch coronanieuws van 15 mei

Kort economisch coronanieuws van 15 mei Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • In het eerste kwartaal van 2020 kromp het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) met 1,7 procent vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar. Volgens het CBS is de daling vooral veroorzaakt door lagere bestedingen van consumenten. Zo daalde de consumptie in maart met liefst 6,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Lees meer in ons nieuwsbericht.
  • Het ondernemersvertrouwen in Nederland is gedaald tot het laagste niveau ooit gemeten, meldt opnieuw het CBS. Aan het begin van het tweede kwartaal kwam het cijfer uit op min 37,2. Circa 69 procent van de ondervraagde ondernemers is pessimistisch over het economisch klimaat.
  • De banken in Nederland hebben, in aanvulling op het steunpakket van de overheid, inmiddels bijna 143.000 ondernemers en 28.000 consumenten financieel meer lucht gegeven. Dit doen zij door uitstel van betaling of verruimde kredietruimte te geven. In totaal gaat het om circa 11 miljard euro, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).
  • De Rijksoverheid gaat studenten compenseren die door de coronamaatregelen pas later kunnen afstuderen. Zij krijgen over een periode van drie maanden hun les- of colllegeld terug, meldt de NOS.
  • De coronacrisis heeft Frankrijk harder getroffen dan de buurlanden, schrijft het FD. De Franse economie daalde met 5,8 procent in het eerste kwartaal. Dat is meer dan in Spanje (5,2 procent), Italië (4,7 procent) en Nederland (1,7 procent).