Kort economisch coronanieuws van 16 juni

Kort economisch coronanieuws van 16 juni Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De economie krimpt dit jaar met 6,4 procent. Ook zal de economie in 2021 nog niet op het oude niveau terugkeren, maar mogelijk volgt bij een matig herstel volgend jaar 3 procent groei. Dat voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) in haar juniraming.
  • Nederland is naar de vierde plek gestegen in de concurrentie-ranglijst die managementinstituut IMD jaarlijks publiceert. Singapore is de nummer een. Nederland wordt geprezen voor zijn internationale handelspositie, het investeringsklimaat, de verbeteringen van de arbeidsmarkt en de technologische infrastructuur.
  • De dekkingsgraad van vier grote pensioenfondsen is lager dan 90 procent. Zij moeten volgend jaar mogelijk miljoenen pensioenen met enkele procenten verlagen, meldt het FD.
  • De afgelopen maand zijn er meer woningen verkocht en te koop gezet dan in de weken voor de eerste coronabesmetting. De huizenprijzen stegen ook door, laat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) weten.
  • Hoogopgeleide mensen genoten tijdens de coronacrisis van lege straten en rustige wandelingen, terwijl laagopgeleiden de afgelopen drie maanden vooral angstig waren. Dat zegt cultuurhistoricus Anneleen Arnout van de Radboud Universiteit in de Volkskrant op basis van een enquête.