Kort economisch coronanieuws van 19 mei

Kort economisch coronanieuws van 19 mei Door: FHI
  • Bijna 73 procent van de bedrijven die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis komt niet in aanmerking voor de compensatie van 4000 euro, blijkt uit een analyse van bedrijfsinformatiespecialist en FHI-partner Graydon. Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat circa 300.000 bedrijven die weinig impact hebben gehad van de crisis wél in aanmerking kwamen voor de TOGS-regeling.
  • De omzet in de Nederlandse industrie is in het eerste kwartaal van 2020 2,7 procent lager dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS. Vooral de oliesector deed het in de maand maart slecht, terwijl de binnenlandse omzet nog op peil bleef.
  • Als gevolg van toegenomen sterfte door de coronacrisis en verminderde migratie is de Nederlandse bevolking sinds half maart gekrompen. Iedere week nam het aantal mensen per 100.000 inwoners af met 5,3, zo bericht het CBS.
  • Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit om bedrijven te stimuleren ook in coronatijd leerwerkbanen te blijven aanbieden. Met de subsidie kunnen mbo’ers aan het werk blijven, meldt de ABO.
  • In de maand april zijn er slechts 271.000 nieuwe auto's in de EU verkocht, een krimp van 78 procent. In Spanje en Italië was de daling in de verkoop van respectievelijk 97 en 98 procent zelfs nog dramatischer, zegt brancheorganisatie Acea.