Kort economisch coronanieuws van 2 februari

Kort economisch coronanieuws van 2 februari Door: FHI
  • Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week opnieuw gedaald. Er werden 28.628 positieve coronatesten geregistreerd door het RIVM. De week daarvoor kwam het weektotaal nog uit op 35.635. Wel schat het RIVM op basis van modellen dat ongeveer twee derde de Britse variant heeft.
  • De detailhandel zag de internetomzet in het vierde kwartaal van 2020 met 55,6 procent toenemen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van de foodsector steeg, terwijl de non-foodsector kromp. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.
  • De EU is bang voor leveringsproblemen van Janssens coronavaccin. Het vaccin wordt grotendeels in de Verenigde Staten gebotteld, waardoor de kans bestaat dat de VS de export blokkeren, zo schrijft het FD. Het Janssens-vaccin wordt zelf in twee fabrieken in Leiden gemaakt.
  • Siemens Energy wil de komende jaren 7800 banen schrappen. Veel banen die worden geschrapt zijn verbonden aan de divisie die onderdelen maakt voor turbines in kolen- en gascentrales, zo meldt het bedrijf.
  • Chipmaker NXP heeft last van de capaciteitsproblemen bij de grote chipfabrieken in de wereld. De vraag naar halfgeleiders voor apparatuur die thuiswerken mogelijk maken is sterk gestegen, waardoor chipbakkers als TSMC en Global Foundries moeilijk aan de vraag vanuit de automotive-sector kunnen voldoen. Dit remt ook de groeimogelijkheden van NXP, zo zegt het bedrijf bij de toelichting op zijn kwartaalcijfers.