Kort economisch coronanieuws van 2 juli

Kort economisch coronanieuws van 2 juli Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Er kan een permanente verschuiving komen naar vijf tot tien procent meer weggebruikers dan treinreizigers, zo stelt KPMG. Dit veranderende mobiliteitsgedrag kan grote gevolgen hebben voor de klimaatdoelstellingen en de filedruk.
  • Ongeveer 40 procent van de werknemers denkt dat de productiviteit in de afgelopen maanden van thuiswerken is verbeterd. Dat zegt recruitmentbureau Robert Walters op basis van eigen onderzoek. Ook werkgevers zijn overwegend positief.
  • Steeds meer startups ontvangen overheidsgeld uit zogeheten regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Afgelopen jaar investeerden zeven ontwikkelingsmaatschappijen in totaal 165 miljoen euro in jonge ondernemingen, bericht het FD. Een recent voorbeeld is de investering van 20 miljoen euro in Smart Photonics, een startup die fotonische chips ontwikkelt, door de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij.
  • De werkloosheid in de negentien landen die de eurozone vormen is in de maand mei verder gestegen: 7,4 procent van de beroepsbevolking is werkeloos, tegenover 7,3 procent in april. Bij jongeren is de werkloosheid aanzienlijk hoger: 16 procent zit zonder werk, meldt de NOS.
  • Het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen is in week 26 (22 tot en met 28 juni) uitgekomen op 31. Dat is 54 minder dan in week 25 en het laagste aantal faillissementen in een volledige week tot nu toe dit jaar, zo meldt het CBS.