Kort economisch coronanieuws van 20 april

Kort economisch coronanieuws van 20 april Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Een aanzienlijk deel van de Nederlanders verwacht dat hun reisgedrag en hun werksituatie blijvend zal veranderen door de coronacrisis, meldt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) op basis van eigen onderzoek. Een derde van de ondervraagden denkt vaker op afstand te vergaderen, terwijl een kwart denkt ook in de toekomst vaker thuis te gaan werken.
  • De Spaanse regering wil dat de Europese Unie een noodfonds ter waarde van 1500 miljard euro opricht om de zwaarst getroffen landen weer op de been te helpen. Dat meldt El Pais. Met eeuwigdurende staatsobligaties moet het geld bij elkaar worden gehaald.
  • Het Amerikaanse Congres komt deze week met een nieuw plan om door de coronacrisis geholpen bedrijven te steunen. Daarvoor zou 450 miljard dollar zijn gereserveerd, vooral voor kleine bedrijven, schrijft de Leeuwarder Courant.
  • Philips ondervindt flinke tegenwind als gevolg van de coronacrisis. De brutowinst is in het eerste kwartaal met driekwart gedaald naar 42 miljoen euro. Het medisch-technologiebedrijf zag vooral in China de omzet dalen, zegt de NOS.
  • Achter de schermen werken veel bedrijven die in de schaduw veel werk verzetten en er voor zorgen dat vitale onderdelen overeind blijven tijdens de coronacrisis. Opinieblad Forum, onderdeel van VNO-NCW, sprak met drie ondernemingen.