Kort economisch coronanieuws van 20 januari

Kort economisch coronanieuws van 20 januari Door: FHI
  • Het RIVM meldt woensdag 5615 positieve coronatests, een fractie meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5462).
  • De regering stuurt aan op een avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur om een derde coronagolf te voorkomen. Deze zou op vrijdag of in het weekend moeten ingaan, maar er is nog wel een goedkeuring van de Tweede Kamer nodig. Actuele informatie is te vinden bij de Rijksoverheid.
  • Vanaf 23 januari stelt Nederland een vliegverbod in voor landen buiten de Schengen-zone waarin gevaarlijke varianten van het virus het meest voorkomen. Het gaat om: het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister De Jonge.
  • Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland stellen dat de nieuwe coronamaatregelen, waaronder een avondklok, niet tot meer economische schade mogen leiden. Met name de bevoorrading van winkels, het wegtransport en ploegendiensten bij bedrijven mogen niet in gevaar komen. Ook moeten ondernemers voldoende voorbereidingstijd krijgen, zo is te lezen bij Het Parool.
  • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de besmettelijker Britse variant van het coronavirus inmiddels vastgesteld in zeker zestig landen. De Zuid-Afrikaanse variant van het virus zou inmiddels op zeker 23 plaatsen in de wereld zijn opgedoken, schrijft het ANP.