Kort economisch coronanieuws van 20 juli

Kort economisch coronanieuws van 20 juli Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het coronavaccin van de Britse universiteit van Oxford lijkt veilig te werken, zo blijkt uit de eerste resultaten van tests die bij circa 1100 mensen zijn gehouden. In The Lancet zeggen de onderzoekers dat er geen ernstige bijwerkingen zijn geconstateerd en dat het vaccin zorgt voor de aanmaak van antistoffen en T-cellen.
  • Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt op, zegt het RIVM. De instantie meldde zondag dat 144 mensen positief waren getest op het virus, het hoogste cijfer voor een dag in ruim een maand.
  • Veel ziekenhuizen hebben onvoldoende buffers om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat zegt Intrakoop, een grote inkoopcoöperatie van de zorg. Zonder de compensatieregeling overeengekomen met de zorgverzekeraars begin juli, zullen de meeste ziekenhuizen over 2020 in de rode cijfers belanden.
  • Technologieconcern Philips zag in de afgelopen drie maanden het aantal orders met meer dan een kwart toenemen, terwijl de omzet licht daalde. Het bedrijf wist meer apparaten te verkopen die gebruikt worden voor de behandeling van het coronavirus, zoals beademingsapparatuur en systemen die patiënten monitoren.
  • Sinds de lockdown op 16 maart is er in Nederland vaker online afgerekend met iDeal en creditcard. Het aantal contante betalingen en pinnen is in deze periode flink gedaald, meldt het CBS.
  • Investeringen van Nederlandse bedrijven in kunstmatige intelligentie (AI) blijven achter in vergelijking met bedrijven in andere landen. Ruim twee derde van de bedrijven denkt wel investeringen in AI volgend jaar te verhogen, zegt Deloitte.