Kort economisch coronanieuws van 20 mei

Kort economisch coronanieuws van 20 mei Door: FHI
  • In april is het aantal werkloosheidsuitkeringen met bijna 17 procent gestegen tot 292.000. Dat heeft het UWV bekendgemaakt.
  • Het CBS heeft ook cijfers over de toegenomen werkloosheid: De werkloosheid steeg vorige maand tot 314.000 personen. Dat komt neer op 3,4 procent van de beroepsbevolking. Het CBS zegt dat het om de grootste stijging van het werkloosheidscijfer gaat sinds 2003.
  • De Rabobank verwacht dit jaar een aanzienlijke daling van de nettowinst. Ook heeft de bank de stroppenpot verdubbeld naar ongeveer 2 miljard euro.
  • Het directe verband tussen de hoogte van de pensioenuitkering en het eerder verdiende salaris zal verdwijnen in het nieuwe pensioenakkoord waarover wordt onderhandeld. Voortaan moeten de rendementen op de beurs in hoge mate bepalend zijn voor de hoogte van de pensioenen, schrijft de Volkskrant. Er komen wel ‘schokbrekers’ tegen te abrupte stijgingen of dalingen op de beurzen.
  • De Universiteit Utrecht ontwikkelt kunstmatige intelligentie-algoritmen om de juiste coronabehandeling te vinden in de reusachtige Cord19-database met medische onderzoeken. Het ASReview-algoritme moet artsen helpen bij de zoektocht naar optimale behandelingen, meldt het FD.