Kort economisch coronanieuws van 23 juli

Kort economisch coronanieuws van 23 juli Door: FHI
  • De kans dat er een handelsakkoord komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk is volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier op dit moment onwaarschijnlijk. De Britten zouden niet uit de impasse willen komen. De onderhandelingen zitten vast op onder andere visserij en een level playing field, schrijft het FD.
  • Er moet een duurzaam herstel volgen uit de coronacrisis. Daarvoor pleiten VN-vertegenwoordigers, Nobelprijs-winnaars en vooraanstaande academici in een rapport. Ook zeggen zij dat er internationaal beter moet worden samengewerkt op het gebied van belastingen en toegang tot digitale technologie.
  • In het tweede kwartaal is de goederenoverslag in de haven van Rotterdam met 9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Dat is een minder grote daling dan waarop het Havenbedrijf Rotterdam rekende. Er werd vooral minder steenkool, ijzererts en olieproducten verhandeld, terwijl de overslag van LNG en biomassa wel groeide.
  • In week 29 (13 t/m 19 juli) zijn 57 bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) volgens het CBS failliet verklaard. Dat zijn er zeven minder dan in week 28. De meeste faillissementen waren te vinden in de sector specialistische zakelijke dienstverlening.
  • België scherpt de coronaregels aan als gevolg van een toename in het aantal besmettingen. In openbare gebouwen wordt onder andere het dragen van een mondkapje verplicht en burgers moeten zich registreren bij horecabezoek, schrijft De Standaard.