Kort economisch coronanieuws van 23 juni

Kort economisch coronanieuws van 23 juni Door: FHI
  • Een gebied rondom de Duitse plaats Gütersloh gaat in lockdown nadat er honderden coronabesmettingen zijn vastgesteld na een uitbraak bij vleesverwerker Tönnies. De lockdown zal tot eind juni duren, schrijft de Frankfurter Allgemeine.
  • De eurozone heeft inmiddels de hardste klappen van de coronacrisis achter zich en vertoont in juni meer activiteiten onder inkoopmanagers. Dat is op te maken uit de Purchasing Managers Index (PMI), meldt het FD. Zowel de industrie als de dienstensector herstellen.
  • Een kwart van de zzp'ers zit nog geheel zonder werk, zegt BNR. Bij de mkb'ers is dat momenteel één op de tien, zo blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction en de MKB Servicedesk.
  • De Amerikaanse President Trump gaat de uitgifte van werkvisa voor de VS voorlopig stilleggen. Trump zegt daarmee de arbeidsmarkt te willen beschermen, nadat miljoenen Amerikanen werkloos zijn geraakt door de coronacrisis. De maatregel krijgt felle kritiek van bedrijven als Amazon en Google, schrijft de BBC.
  • De snelste supercomputer in de wereld, de Japanse Fugaku supercomputer, wordt ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Momenteel draait het systeem simulaties hoe vochtdruppeltjes zich bijvoorbeeld in kantoren kunnen verspreiden, maar later dit jaar moet Fugaku ook gaan assisteren in de zoektocht naar een mogelijk vaccin, zo is te lezen in The Guardian.