Kort economisch coronanieuws van 23 oktober

Kort economisch coronanieuws van 23 oktober Door: FHI
  • Het RIVM meldt op vrijdag 10.007 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 726 meer dan donderdag. Er zijn 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een verpleegafdeling, 10 meer dan donderdag, terwijl er 43 nieuwe patiënten naar de IC gingen.
  • Horecabedrijven krijgen een eenmalig bedrag van 2500 euro uitgekeerd van de overheid. In aanpassingen van het derde steunpakket wordt ook het aantal bedrijven dat in aanmerking komt voor de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) uitgebreid, meldt de NOS.
  • Volgens ING dalen de pinbetalingen minder snel dan tijdens de eerste lockdown in maart. De afgelopen week lag de waarde van pinbetalingen en geldopnames 10 procent onder het normale niveau. In maart was de daling -15 procent.
  • De wereldhandel is in augustus iets gegroeid, zo meldt het Centraal Planbureau. Toch ligt het niveau nog altijd onder dat van voor de coronacrisis. Ten opzichte van juli bedroeg de groei 2,5 procent.
  • Door de coronacrisis dreigen er bij Schiphol zo’n 35.000 banen verloren te gaan, circa de helft van de werkgelegenheid. Dat verwacht vakbond FNV. Als bedrijven worden meegerekend die afhankelijk zijn van de luchthaven kan het banenverlies oplopen tot circa 60.000, schrijft de NOS.