Kort economisch coronanieuws van 25 juni

Kort economisch coronanieuws van 25 juni Door: FHI
  • De virusremmer remdesivir, oorspronkelijk een middel tegen ebola, is als eerste medicijn tegen COVID-19 onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten, zo heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt. Het middel kan worden toegediend bij ernstig zieke coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en zuurstof krijgen toegediend.
  • Het RIVM zal vanaf maandag geen dagelijkse updates meer uitbrengen over het coronavirus. RIVM-directeur Van Dissel zei tijdens een technische briefing dat vanwege het feit dat er lage aantallen nieuwe besmettingen en sterfgevallen zijn, het RIVM overstapt naar wekelijkse publicatie updates.
  • In Twente wordt een proef gehouden met een corona-notificatieapp. De door het ministerie van Volksgezondheid ontwikkelde software zal door enkele honderden mensen getest worden. Het doel van de test is het ontwikkelen van een landelijke app die voldoet aan alle eisen van onder meer veiligheid, privacy en gebruiksvriendelijkheid.
  • De Mobiliteitsalliantie, een samenwerkingsverband van vervoerders en andere partijen die zich met vervoer bezighouden, wil dat de inrichting van het vervoer in Nederland nader wordt bekeken nu het land weer opstart. De alliantie roept op tot het spreiden van werk- en lestijden om de drukte in de spits tegen te gaan, maar ook om meer te investeren in openbaar vervoer en een betere infrastructuur voor fietsers.
  • In week 25 (van 15 tot en met 21 juni) zijn er 84 bedrijven failliet verklaard, meldt het CBS. In de eerste 25 weken van 2020 gingen er 1.871 bedrijven en instellingen failliet. Dat zijn er 69 meer dan in dezelfde periode in 2019.