Kort economisch coronanieuws van 26 juni

Kort economisch coronanieuws van 26 juni Door: FHI
  • Het steunpakket voor de KLM is uitgekomen op 3,4 miljard euro, meldt NRC. Zolang de luchtvaartmaatschappij de staatssteun ontvangt mogen er geen dividenden, salarisverhogingen of bonussen worden uitgekeerd. Ook moet KLM kosten besparen, onder andere door salarissen te verlagen, en er zijn voorwaarden op het gebied van verduurzaming.
  • Nederlandse banken hebben consumenten en bedrijven tijdens de coronacrisis tot nu toe met 17 miljard euro financieel ondersteund. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Bedrijven ontvingen in totaal voor 14 miljard euro aan financiering.
  • Amsterdam is na Londen en Stockholm de beste plek voor start-ups. Vooral de gemeenschap, de goede universiteiten en uitstekende verbindingen maken van de hoofdstad een goed ecosysteem voor beginnende bedrijven, zegt Startup Genome in zijn jaarlijkse rapport.
  • In een nieuw advies aan Europese lidstaten laat het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) weten dat extra aanvoer van verse buitenlucht in afgesloten ruimtes het risico van de verspreiding van het coronavirus kan verlagen. Volgens het ECDC zijn er steeds meer aanwijzingen dat het virus via kleine druppeltjes in de lucht binnenshuis overdraagbaar is.
  • Datacenters verbruiken in de praktijk veel minder stroom dan dat ze contractueel met netbeheerders hebben vastgelegd. Hierdoor komen andere stroomgebruikers in de knel. De rechter geeft hen gelijk, zo schrijft het FD.