Kort economisch coronanieuws van 26 mei

Kort economisch coronanieuws van 26 mei Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Het instellen van kredietverzekeringsgaranties door de Nederlandse overheid heeft goedkeuring gekregen van de Europese Commissie. De Rijksoverheid kan zo 12 miljard euro aan risico’s van kredietverzekeraars overnemen.
  • De Belgische federale overheid wil een corona-app ontwikkelen. De ‘coronatraceerapp’ moet in juli klaar zijn en wordt ontwikkeld onder leiding van een KU Leuven-professor, schrijft De Tijd. In Nederland verliep de ontwikkeling van een dergelijke app zeer stroef.
  • De ECB stelt noodplannen op mocht de Duitse Bundesbank besluiten om niet meer mee te doen aan het opkoopprogramma. Volgens een uitspraak van het Duitse Bundesverfassungsgericht moet de Europese centrale bank dit programma eerst rechtvaardigen. Als dat niet lukt moet de Bundesbank stoppen met deelname aan het programma, meldt Reuters.
  • Volgens de Europese Bankautoriteit EBA kan het totaal aan probleemleningen bij Europese banken oplopen tot 1.000 miljard euro. Zelfs systeembanken in met name Zuid-Europa kunnen omvallen, schrijft BNR.
  • Uit een steekproef van ABN AMRO en Ipsos blijkt dat ruim 71 procent van de ondervraagden de positieve effecten op het klimaat als gevolg van de coronacrisis wil vasthouden. Bijna de helft is zelfs bereid het reisgedrag op aan te passen, zoals minder vliegen.