Kort economisch coronanieuws van 27 mei

Kort economisch coronanieuws van 27 mei Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De Europese Commissie wil een herstelfonds ter waarde van 750 miljard euro instellen om Zuid-Europa te helpen uit de coronacrisis te komen. Het fonds bevat zowel leningen als giften, schrijft het FD. Om het geld deels terug te kunnen betalen, overweegt de EC een belasting over de omzet van grote bedrijven.
  • Een op de drie bedrijven heeft een vacaturestop afgekondigd. Dat meldt BNR op basis van cijfers van Berenschot. Ook zegt 30 procent van de ondervraagde bedrijven dat zij overwegen om stages en trainee-programma’s op te schorten.
  • Renault, Nissan en Mitsubishi hebben een strategisch plan opgesteld om te overleven. Zo zal Renault zich gaan primair gaan richten op de Europese markt, meldt het AD. Gisteren liet de Franse president Macron nog weten 8 miljard euro in de Franse auto-industrie te willen steken, waarbij hij vooral verwacht dat er in elektrische auto’s geïnvesteerd moet worden.
  • Klimaatsystemen hebben geen aantoonbare invloed op de verspreiding van het coronavirus. Dat zegt het RIVM tegen onder andere Techniek Nederland. Gawalo bericht dat het daarom niet nodig is om ventilatiesystemen aan te passen op basis van de huidige inzichten.
  • Het 3M-concern gaat de productie van grotere ademhalingsmaskers, bedoeld voor medische toepassingen, binnen een jaar verdubbelen naar twee miljard stuks. Dat schrijft De Telegraaf.