Kort economisch coronanieuws van 28 januari

Kort economisch coronanieuws van 28 januari Door: FHI
  • Het RIVM meldt donderdag 4740 nieuwe besmettingen. Dat zijn 17 coronabesmettingen minder dan woensdag. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.
  • Uitkeringsorganisatie UWV verwacht (pdf) dat er dit jaar 189.000 banen minder zullen zijn dan in 2019. Vooral de uitzendbureaus, de horeca en de industrie moeten rekening houden met een forse krimp in het personeelsbestand.
  • Ondanks de sombere verwachtingen van het UWV groeit het producentenvertrouwen in januari. De index kwam uit op 0,6, tegenover -0,4 in december vorig jaar. Volgens het CBS komt dit door een toegenomen verwachtingen over de bedrijvigheid en optimisme over de orderportefeuille.
  • Verlichtingsconcern Signify gaat herstructureren en schrapt 700 banen. In Nederland verdwijnen 250 banen. Bij de Belgische vestiging in Turnhout verdwijnen geen banen, schrijft De Tijd. Volgens Signify investeren klanten minder in verlichtingssystemen als gevolg van de coronacrisis.
  • Werknemers denken na de coronacrisis gemiddeld 8 uur per week thuis te werken, meldt het Centraal Planbureau op basis van onderzoek onder drieduizend deelnemers. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de periode voor de pandemie.