Kort economisch coronanieuws van 29 mei

Kort economisch coronanieuws van 29 mei Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De afzetprijzen van de Nederlandse industrie zijn in april circa 8,2 procent lager ten opzichte van april 2019. Dat komt volgens het CBS vooral door de lage olieprijs.
  • De Belgische economie is in het eerste kwartaal 3,6 procent gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. Dat zegt de Nationale Bank van België. Het gaat om een bijstelling: eerder kwam het cijfer uit op 3,9 procent.
  • BMW is van plan om 6.000 banen te schrappen, meldt de Süddeutsche Zeitung. De autofabrikant telt momenteel 126.000 arbeidsplaatsen.
  • In Frankrijk heeft Renault aangekondigd dat er circa vijftienduizend banen verloren zullen gaan. Daarmee wil het autoconcern 2 miljard euro aan kosten besparen. Een derde van de ontslagen zal in Frankrijk plaatsvinden, schrijft NU.nl.
  • Op zoek naar liquiditeit komen steeds meer mkb-bedrijven niet bij banken uit, maar bij fintechbedrijven. Dat meldt BNR na een rondgang langs de grootste online mkb-kredietverstrekkers. Fintechbedrijven kunnen makkelijker dan banken snel duidelijkheid verschaffen over een krediet, omdat ze met name naar recente informatie over bedrijven kijken.