Kort economisch coronanieuws van 29 september

Kort economisch coronanieuws van 29 september Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Wereldwijd zijn er meer dan een miljoen doden gevallen als gevolg van het coronavirus, zegt de Amerikaanse Johns Hopkins University. Het gaat om geregistreerde doden; het daadwerkelijke dodental ligt vermoedelijk nog veel hoger.
  • MKB-Nederland en VNO-NCW noemen de nieuwe maatregelen van de overheid pijnlijk maar noodzakelijk om het coronavirus te bedwingen. De twee ondernemersorganisaties gaan in gesprek met het kabinet over aanpassingen in het derde steunpakket.
  • De vermogenstoets voor zzp'ers die gebruik willen maken van inkomensondersteuning via de Tozo 3-regeling vervalt voorlopig, zo maakte premier Rutte maandagavond bekend. Reden is de verscherping van de coronamaatregelen.
  • In de maand september is het aantal werknemers in Duitsland dat gebruikmaakt van de Kurzarbeit-loonsubsidieregeling gedaald met een miljoen, meldt onderzoeksinstituut IFO. In augustus maakte nog 4,7 miljoen werknemers gebruik van de regeling, in september daalde dit naar 3,7 miljoen.
  • Het ziekteverzuim onder werknemers in de zorg- en welzijnssector bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar 6,1 procent. Volgens het CBS gaat het om het hoogste verzuimcijfer van alle tweede kwartalen na 2003.