Kort economisch coronanieuws van 3 december

Kort economisch coronanieuws van 3 december Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op donderdag 5641 nieuwe coronabesmettingen, 706 meer dan woensdag en boven het weekgemiddelde van 5012. In de ziekenhuizen zijn 153 nieuwe coronapatiënten opgenomen.
  • Het kabinet werkt aan een nieuwe versie van de routekaart met coronamaatregelen. Volgens De Telegraaf weegt de aangepaste routekaart ook factoren als de vaccinatiegraad en het testbeleid. Wanneer de nieuwe routekaart klaar is, is nog onbekend. Dinsdag staat wel een persconferentie gepland.
  • De regering is ook bezig om honderden miljoenen euro’s extra uit te trekken voor bedrijven die door de coronacrisis veel omzetverlies maken, waaronder de horeca en de evenementenbranche. De tegemoetkoming is voor bedrijven die meer dan 70 procent minder omzet maken. Zij moeten tot 85 procent van hun vaste lasten terugkrijgen met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober, schrijft de NOS.
  • Duitsland verlengt de coronamaatregelen tot 10 januari, meldt Die Welt. Aanvankelijk zouden de maatregelen tot 20 december lopen, maar door het hoge aantal besmettingen is besloten tot verlenging. Onder andere de horeca blijft dicht en bijeenkomsten zijn beperkt tot vijf mensen uit twee huishoudens.
  • In week 48 zijn er 40 bedrijven en instellingen failliet verklaard, zo laat het CBS weten. Dat zijn er 17 minder dan in week 47. In de branche financiële dienstverlening vielen met zes faillissementen de meeste slachtoffers.