Kort economisch coronanieuws van 4 augustus

Kort economisch coronanieuws van 4 augustus Door: FHI
  • Olie- en gasreus BP heeft in het tweede kwartaal een verlies van 16,8 miljard dollar in de boeken geschreven. Alleen al door de sterk verminderde vraag moest BP 11 miljard dollar afschrijven op olieopbrengsten. Door de verliezen zet het energieconcern het mes in het dividend.
  • Damen Shipyards schrapt in Nederland en Roemenië 1050 arbeidsplaatsen. Bij de grootste scheepsbouwer van Nederland verdwijnen 870 banen in Roemenië, het restant in Nederland. Damen is hard getroffen door de coronacrisis en de gedaalde vraag in de offshoresector, schrijft het FD.
  • com gaat wereldwijd een kwart van het personeel ontslaan. Het gaat om 6600 banen. De gevolgen voor het hoofdkantoor in Amsterdam, waar 5500 mensen werken, zijn nog niet duidelijk, zo is te lezen bij NRC.
  • Supermarkten en klus- en meubelzaken zagen in de periode april tot en met juli de omzet met 5,9 procent stijgen, meldt het CBS. De internetomzet in de detailhandel boekte een absoluut record: in het tweede kwartaal was de omzet 54,8 procent hoger dan een jaar eerder.
  • Chemieconcern DSM zag zijn omzet, afzet en het bedrijfsresultaat dalen als gevolg van de coronacrisis. Vooral de materialentak zag negatieve cijfers als gevolg van de gedaalde vraag vanuit de auto-industrie. Toch spreekt DSM over een solide resultaat.
  • De coronapandemie verergert wereldwijd conflicten. Vooral hulpprogramma’s komen onder druk te staan, zegt de VN. Door nationale lockdowns is er minders ruimte om hulpgoederen te verstrekken en voor bemiddeling in conflicten, schrijft NRC.