Kort economisch coronanieuws van 4 juni

Kort economisch coronanieuws van 4 juni Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De Europese Centrale Bank vergroot het opkoopprogramma voor obligaties met 600 miljard euro. Met deze aankondiging geeft de ECB aan dat het alles uit de kast wil trekken om de coronaklap in de eurozone te verlichten.
  • Ook Duitsland trekt extra geld uit om de economie weer op gang te trekken. Het gaat om een pakket van 130 miljard euro. Er komt een aankoopsubsidie op schone auto’s, de btw gaat omlaag en de energierekening zal minder hoog uitvallen, zo schrijft het FD.
  • Volgens vakbond CNV nemen steeds minder werkgevers de coronaregels serieus. CNV zegt op BNR dat het wekelijks tientallen klachten binnen krijgt. Zo zouden werknemers die verkoudheidsklachten hebben toch gevraagd worden om te gaan werken.
  • Uit een data-analyse van uitzendbureau Randstad blijkt dat de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden bezig is met een herstel. Op hbo-/wo-niveau trekt de vraag aan naar accountants, java- en front-end developers, docenten en GZ-psychologen aan. Volgens Randstad is investeren in scholing en omscholing nu cruciaal.
  • In week 22 – van 22 t/m 29 mei - zijn er 75 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Volgens het CBS zijn dat er 10 minder dan in week 21. Wel is er sinds 2019 een licht stijgende trend te zien.
  • Global Electronics, lid van de branche Industriële Elektronica, neemt in de zomer een extra productielijn voor complexe printplaten in gebruik. De nieuwe pick-and-place-machine kan 100.000 componenten per uur verwerken. De directeur van Global Electronics zegt tegen EngineersOnline dat het bedrijf inspeelt op de trend van ‘reshoring’.