Kort economisch coronanieuws van 4 mei

Kort economisch coronanieuws van 4 mei Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • De Nederlandse industrie zag de productie in april in rap tempo dalen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die sinds 2000 metingen uitvoert, is de productie nog nooit zo snel gedaald.
  • Bedrijven in de detailhandel willen via branchevereniging Detailhandel een eenduidige aanpak van gemeenten ten aanzien van winkelgebieden. De ondernemers willen in gesprek met de veiligheidsregio’s om te grote winkeldrukte te voorkomen, zo zegt de organisatie in De Telegraaf.
  • Medicijnfabrikant Roche heeft een investering van 400 miljoen euro aangekondigd om coronatests te ontwikkelen. Het gaat daarbij om tests die moeten vaststellen of iemand besmet is geweest met het coronavirus. Ook wil Roche investeren in diagnostiek en de ontwikkeling van medicijnen om de pandemie te lijf te gaan, schrijft de Süddeutsche Zeitung.
  • Dinsdag doet het Duits Grondwettelijk Hof een belangrijke uitspraak over de wettelijkheid van de opkoopprogramma's van de Europese Centrale Bank (ECB). Mochten zij dit in strijd achten met het Duitse nationale recht, dan mag de Duitse centrale bank niet langer schuldpapier van de ECB aankopen. Dit kan een groot probleem vormen voor de eurozone.
  • Om ontwikkelingslanden te ontzien tijdens de coronacrisis moeten er schulden worden kwijtgescholden. Ook moet de gezondheidszorg in arme landen worden versterkt. Deze oproep deden VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en Hivos-directeur Edwin Huizing in Het Financieele Dagblad.